Foto: Paleis der Kunsten, Gerald Peterson.

 

Wikipedia over architect Santiago Calatrava: 

Door de combinatie van constructieleer en architectuur kan Calatrava in beide richtingen gemakkelijk zijn weg vinden. Hij creëert veel vernieuwende werken met oog voor zowel de vormgeving als de structuur. Aan de andere kant krijgt hij veel kritiek wegens ontsporende budgetten en bouwtermijnen alsook een lage functionaliteit en lage klantentevredenheid. 

In 1979 won hij de Auguste Perret Award omdat hij de kwaliteit van Perrets werk op het gebied van structuren opnieuw leven inblies, en omdat hij opnieuw de nadruk legde op het belang van het hebben van een basisstructuur om een uiteindelijke vorm te creëren. 

De projecten van Calatrava zijn ook controversieel, hoofdzakelijk om vier redenen: de hoge budgetten (die doorgaans op hun beurt nog eens verdrie- of verviervoudigen tijdens de bouw), de hoge onderhoudskosten, de gelijkenissen tussen zijn projecten en de structurele en functionele kosten. In Spanje bijvoorbeeld kostte het Paleis der Kunsten meer dan vier keer het initieel gebudgetteerde bedrag van 100 miljoen euro. In hetzelfde Valencia kostte de "Stad der Kunsten en Wetenschap" 1,3 miljard euro. De Stad der Kunsten en Wetenschap (Ciudad de las Artes y las Ciencias) omvat zes onderdelen waarvan het Paleis der Kunsten er één is. De andere onderdelen zijn: Hemisferic, Museo de las Ciencias, Agora, L'Umbracle en Oceanografico.