Zone focusing

 

Wanneer je met je camera scherp stelt op een onderwerp zal dat deel van het onderwerp scherp worden weergegeven op de foto. Dat deel van het onderwerp bevindt zich in het scherpstelvlak. 

Dit scherpstelvlak (B in afbeelding) is evenwijdig aan de sensor in de camera.

 

Een bepaald gebied vóór het scherpstelvlak (AB in afbeelding) en een bepaald gebied achter het scherpstelvlak (BC in afbeelding) is acceptabel scherp. Acceptabel scherp betekent dat wij het scherp ervaren met onze ogen. Dit gebied van het voorste vlak tot het achterste vlak waarin alles acceptabel scherp wordt weergegeven heet totale scherptediepte (AC in afbeelding). In het Engels: DOF = Depth of Field.

Voorwerpen die zich bevinden binnen het scherptediepte gebied worden scherp weergegeven. Voorwerpen buiten het scherptediepte gebied worden onscherp weergegeven. Een vakterm voor onscherpte is bokeh.

 

Het scherptediepte gebied is de ZONE waarbinnen onderwerpen bij straatfotografie zich moeten bevinden om scherp te worden weergegeven. Bij straatfotografie is het handig om vooraf je camera handmatig (manueel) zo in te stellen dat het scherptegebied zo groot mogelijk is. Zorg dat deze instellingen tijdens het fotograferen niet veranderen zodat je razendsnel kunt reageren op straattaferelen. Vandaar de term ZONE FOCUSING.

 

Met behulp van een app op je mobiele telefoon kun je heel snel zien hoe groot je scherptediepte is wanneer je diafragma, scherpstelpunt, brandpuntafstand objectief en cropfactor hebt ingesteld.

APP: TrueDof

 

GEGEVENS AFLEZEN:

Sensor = APC-C met 1,5 crop factor

Diafragma = f/8

Scherpstelpunt = 2,6m

Brandpunt objectief = 18mm (“crop” objectief)

Scherptediepte = ZONE = oneindig groot, alles scherp vanaf ongeveer 1,4 meter.

 

HANDIG STARTPUNT BIJ STRAATFOTOGRAFIE: 

Brandpunt objectief = 18 mm (prime lens) op 

APS-C camera met 1,5 crop factor; dit is 28mm full frame equivalent

# Diafragma = f/8

# Sluitertijd = 1/400 seconde;  

# Auto ISO instellen

# Scherpstelpunt = 2,6 meter;  

# Zorg dat je de Auto Focus (AF) hebt uitgeschakeld, bij de ontspanknop.

# M (manueel) stand gebruiken

 

HYPERFOCALE AFSTAND:

De afstand (hier 2,6m) waarop de fotograaf scherp stelt voor de grootste scherptediepte. Alles in de ZONE vanaf ongeveer 1,4m tot oneindig is scherp.